Logo
+31 (0) 167 44 05 00

HOPTRILLER VAN FOODEQ BESPAART TIJD EN VOORKOMT STORINGEN BIJ BROUWPROCES

Traditioneel vakmanschap en 100 procent natuurzuivere ingrediënten vormen de basis van de trappistbieren van Westmalle. Brouwer Tom Heyns kent alle ins & outs van de in 2016 geheel vernieuwde brouwzaal. Alles is tegenwoordig uitgevoerd in glimmend edelstaal. De haast futuristisch ogende ruimte – gemonitord vanuit een centrale controlekamer – contrasteert prachtig met de koperen brouwketels die tot 2016 in gebruik waren. Het eeuwenoude klooster op de achtergrond is al even indrukwekkend. Daar waar vrijwel alle bekende biermerken tegenwoordig onderdeel zijn van grote concerns, bepaalt hier in Westmalle de kloosterorde de koers. Daarbij zijn eerlijkheid, kwaliteit en menselijkheid leidend en dat komt overeen met de kernwaarden van FoodeQ.

“Wij produceren hier 130.000 hectoliter per jaar,” vertelt Tom Heyns. “Dat deden we ook met de oude installatie. De productiecapaciteit zou eenvoudig kunnen worden opgeschroefd, door weekenddiensten of dagelijks een extra shift, maar dat past niet bij de ideeën van het kloosterleven.” Werken mag niet te zwaar ingrijpen op het familieleven of het sociale leven buiten het werk. Kwaliteit staat centraal, kwantiteit is van ondergeschikt belang en dus wordt de productie niet verhoogd. “De tijd die we overhouden, sinds we met moderne machines werken, gebruiken we nu voor gepland onderhoud.”

Eerlijk bier is iets duurder om te maken, maar smaakt zoveel beter

Westmalle wordt gebrouwen van pure mout en bloemenhop. “En water en nog heel wat andere grondstoffen. Wij gebruiken graag ingrediënten waarvan we de herkomst kennen en de zekerheid hebben dat het een 100 procent natuurlijk en eerlijk product is. Dat is een keuze, ingegeven door de levensgedachte van het monniksleven. Dat betekent niet dat we niet meegaan met onze tijd, want er wordt dus wel volop geïnvesteerd in de nieuwste technologie zoals state-of-the-art software om de processen te controleren. Wij produceren in lijn met de strengste voedselveiligheidseisen, kwaliteit blijft de allereerste bekommernis.”

Bloemenhop maakt de trappistbieren van Westmalle uniek

Hop geeft bier zijn bittertje en de mooie schuimkraag. “Bovendien zorgen de aanwezige hopoliën voor een aangename hopneus,” vertelt Tom Heyns. Hij startte hier in 2002 en heeft in de praktijk het vak van bierbrouwer geleerd, maar daarnaast ook een avondstudie aan de brouwersschool afgerond. Het past bij zijn bevlogenheid. Dat geldt evenzeer voor zijn collega’s en dat zie én proef je terug in het eindproduct.

Bloemenhop is lastig(er) te verwerken

Het voordeel van geperste hopkorrels is dat het goedkoper is en veel gemakkelijker te verwerken is in je brouwsel. Westmalle maakt gebruik van zuivere onbehandelde bloemenhop, zoals die geplukt wordt op het veld. “Zo weten we precies wat er in ons bier zit en dat is ons heel wat waard en het geeft onze bieren de typerende eigen smaak.”

De bloemenhop wordt sinds jaar en dag handmatig op basis van oogcontrole gereinigd. “Dat is een tijdrovende en dus kostbare productiestap. Wij maken hier vier brouwsel per dag en per brouwsel hebben we zo’n 80 tot 90 kilo hop nodig – voor een tripel iets meer dan een dubbel en een extra – en we zijn dan ook zo’n zes uur per dag bezig om de hop te schonen. Dat gebeurde voorheen op een grote tafel. Dan haalde je alles met de hand uit elkaar, verwijderde je de steeltjes en als je aan het eind van de werkdag twee steentjes had gevonden, was je tevreden. Bij de oude koperen ketels luisterde dat ook minder nauw. Uiteraard wilde je daar ook geen verontreiniging in je brouwsel, maar een steentje zorgde daar vrijwel nooit voor grote problemen terwijl bij de nieuwe installatie een pomp kan vastlopen op een steentje of een stukje ijzerdraad.”

Met een testopstelling zijn we gekomen tot het definitieve ontwerp hoptriller

Twee steentjes na een dag lang ploeteren. “Dat moest beter kunnen en in mijn hoofd ontspon zich het idee van een triltafel. Ik ben op internet gaan zoeken en kwam bij FoodeQ uit. Ik heb mijn ideeën gedeeld met Piet Oostdijk die direct snapte waarnaar ik op zoek was en binnen de kortste keren stond hier een testtriller. Nog dezelfde dag constateerden we dat het principe kon werken, maar dat er wel wat aanpassingen nodig waren. We zijn zelf gaan testen en hebben met een heftruck een schuine opstelling gemaakt waardoor de zwaardere steentjes achterblijven en de hop naar boven trilt en wordt opgevangen. Op basis van onze bevindingen heeft FoodeQ uiteindelijk een hoptriller gebouwd die volledig aan onze specificaties voldoet. Een magneettriller met een hopper die de hop losmaakt en aan het einde van de trilplaat een permanentmagneet die eventuele ijzerdeeltjes afvangt. Al met al is het snel gegaan en met name het beschikbaar stellen van een testopstelling is ons heel goed bevallen omdat we zo proefondervindelijk konden ontdekken wat we precies nodig hadden. FoodeQ is in staat snel te schakelen en levert topkwaliteit die past bij onze hoge kwaliteitseisen.”

Voor meer informatie over Westmalle kijkt u op www.trappistwestmalle.be