Logo
+31 (0) 167 44 05 00

Tanis Confectionery – dé standaard voor vele snoepfabrikanten – én FoodeQ

Als je belt naar Tanis dan word je tijdens het doorverbinden getrakteerd op Sammy Davis Jr en ‘The Candyman’ zingt de rest van de dag door je hoofd. Bel naar FoodeQ en je gaat spontaanmeezingen met ‘Good Vibrations’ van The Beach Boys. Wat Tanis en FoodeQ delen is de drive om absolute topkwaliteit te leveren en klanten compleet te ontzorgen én beidebedrijven hebben dus een goede muzieksmaak!

Van ingrediënt tot aan het smaakvolle eindproduct

Tanis Confectionery is een familiebedrijf dat wereldwijd furore maakt. Het begon in 1995 met de productie van procesinstallaties voor de snoepindustrie, maar het concern is uitgegroeid tot een totaalleverancier van complete productielijnen. Honderden snoepfabrieken maken gebruik van de hightech machines van Tanis die op basis van de eisen en wensen van de klanten in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd.

Een complete productlijn voor alle soorten snoepgoed

De website van Tanis laat per soort snoepgoed zien welke machines Tanis heeft om een product van A tot Z te maken, want daar zit de grote kracht van Tanis. “Onze machines maken snoep, maar eigenlijk zit er nog een heel belangrijke stap voor,” vertelt COO Ludwijn Königel. “Wij denken mee vanaf het eerste idee.” Iemand die een nieuw snoepje bedenkt, kan in het Innovation Center in Oosterhout zien hoe het gemaakt gaat worden en uiteindelijk ook proeven hoe het smaakt. “Pas wanneer de structuur, vorm, kleur en smaak in orde zijn, gaan we de machinelijn bouwen. Maatwerk in optima forma dus en dat maakt ons echt uniek.”

Om welk snoepgoed het ook gaat, Tanis heeft/maakt de machinelijn die exact dat eindproduct oplevert dat je als snoepfabrikant bedacht hebt; van winegums tot en met gevulde repen, noga en hard snoepgoed.

“Voor elk onderdeel van het proces hebben we machines ontwikkeld. Weegmachines voor het samenstellen van de pre-mix, cookers, blenders, moulders, conditioners, candy cleaners, oilers, sanders etc. In principe kunnen we lijnen maken voor elk denkbaar snoepgoed, maar we hebben ons de laatste jaren vooral toegelegd op winegums en jelly’s want dat is een enorme groeimarkt.”

Lekker alleen is niet voldoende, het oog wil ook wat en dat geldt zeker in snoepgoedland

Snoep moet verleiden met kleur en vorm. “Snoep produceren is net zoiets als een taart bakken,” legt Königel uit. “Dat houdt niet op bij mixen en op de juiste temperatuur bakken, je moet het ook fraai afwerken.” Tanis levert een totaaloplossing en heeft dus ook machines om snoepgoed van het gewenste afwerklaagje – olielaagje, bijenwaslaagje of suikerlaagje – te voorzien.

Alles in eigen hand

Ontwerpen, bouwen, testen, plaatsen op locatie, de ingebruikstelling en instructie van de operators, alles wordt door het team van Tanis verzorgd. “Wanneer het allemaal draait en er een keer support nodig is dan wordt dat veelal remote verzorgd door op afstand mee te kijken in de software. Daarnaast hebben we servicehubs in de Verenigde Staten en Australië om een snelle responsetijd te garanderen, maar als het even kan dan voorkomen we dat er überhaupt ondersteuning nodig is. Daarom maken we gebruik van de beste, onderhoudsvriendelijke materialen én streng geselecteerde toeleveranciers. De complexe triltechnologie van FoodeQ zetten we met name in om het snoep gecontroleerd, dus zonder beschadiging, los te trillen van de mal. Maatwerktrillers van superieure kwaliteit. Topkwaliteit die past bij onze hoge standaarden, want de totaaloplossing moet dermate betrouwbaar zijn dat we zoals gezegd als het even kan nooit voor support op locatie op pad hoeven. Met onze machines kun je productie draaien zonder zorgen.”

Engineering van het hoogste niveau

Bij Tanis Confectionery werken zo’n 220 man – verdeeld over de vestigingen in Oosterhout en Sydney – waarvan maar liefst ruim 60 op de engineeringafdeling. “Het bewijst hoeveel waarde Tanis hecht aan R&D,” verklaart Marinus de Bruijn. “Het resulteert in een stroom aan innovatieve ontwerpen. Constant vernieuwen, onderzoeken en verbeteringen doorvoeren, zo blijf je de concurrentie altijd een paar slagen voor. Tanis is een mooi voorbeeld van een uiterst succesvol bedrijf dat op eigen kracht groeit door topkwaliteit te leveren én constant door te ontwikkelen en dat is wat we bij FoodeQ ook doen.”

Voor meer informatie over Tanis Confectionery kijkt u op www.tanisconfectionery.eu