Logo
+31 (0) 167 44 05 00
FoodeQ Engineering Peka blancheerlijn

STATE-OF-THE-ART PRODUCTIELIJN MET EEN GROTERE CAPACITEIT ÉN ENERGIEZUINIGER

Investeren in topkwaliteit betaalt zich dubbel en dwars terug. Dat gaat zeker op voor de recentelijk vervangen verwerkingslijn bij Peka Kroef in Odiliapeel. “Met de nodige modernisatieslagen – onder andere door de inventieve engineers van FoodeQ – hebben we de levensduur van die lijn jaren weten op te rekken,” vertelt Ruud Claassen, manager engineering bij Peka Kroef. In 2022 is de knoop gehakt en zijn er meerdere leveranciers uitgenodigd voor het ontwerp van een geheel nieuwe lijn voor de productie van koelverse aardappelproducten en -specialiteiten.

State-of-the-art met een grotere capaciteit én beduidend energiezuiniger. “Dat laatste is zeker vandaag de dag erg actueel. Energiekosten bepalen een belangrijk deel van de kostprijs van de aardappelproducten die we leveren, dus om concurrerend te blijven was dat een belangrijk vereiste.”

De samenwerking tussen Peka Kroef en FoodeQ gaat heel ver terug

“De oude lijn is de laatste 15 jaar wel door ons gemodificeerd, maar dus niet door ons geleverd,” zegt Marinus de Bruijn. “Dat kon ook niet, want toen bestond FoodeQ Engineering nog geeneens,” zegt hij lachend.
Jurgen Meggelaars, technical project manager bij Peka Kroef reageert: “Sinds 2009, dus direct nadat FoodeQ is opgericht, zijn jullie hier kind aan huis. FoodeQ is niet alleen een betrouwbare leverancier, maar ook een belangrijke kennis- en sparringpartner en net als bij ons geldt dat bij jullie de klant koning is. Daarom passen we zo goed bij elkaar.”

De moderne verwerkingslijn is drie meter langer en kan 33 procent meer verwerken

In 2022 zijn de diverse leveranciers benaderd. Daarna is de lijn definitief conform de eisen en wensen van de klant ontworpen. Het stuk vóór het koelen, dus het koken, is geleverd door FoodeQ. Energiezuinige blancheurs (een schroefblancheur en een bandblancheur) zorgen voor een snelle bereiding/garing van de aardappelproducten. Ook het stuk ná het koelen, het verdelen en wegen, is door FoodeQ gerealiseerd. “De productstroom gaat van enkel- naar tweesporig en we hebben 2 weegunits en 2 afvulstations zodat we flexibel kunnen wisselen van product en meer productie kunnen draaien,” legt Ruud Claassen uit.
Eind 2023 was de oplevering en begin 2024 werd de eerste productie gedraaid op de nieuwe lijn. “Deze moderne lijn maakt dat we klaar zijn voor de toekomst en intern wordt er al gegrapt dat deze zomaar weer eens veertig jaar kan meegaan.”

Een op-en-top familiebedrijf met oog voor kwaliteit en vernieuwing

Peka Kroef wordt enorm gewaardeerd om de hoge kwaliteit en het constant groeiende assortiment koelverse aardappelproducten. Van alle varianten aardappelblokjes, -partjes en -schijfjes, krieltjes, gratins etc. tot en met diverse gekruide producten en puree. “We bewegen mee met de markt en produceren volgens receptuur van de klant en zorgen dat ons aanbod aansluit bij de veranderende wensen van de consument. Die kiest meer en meer voor gemak in de keuken. Veel verschillende eindproducten betekent dat je ook veel verschillende bewerkingen moet kunnen doen en daar zijn wij als geen ander op ingericht.” Een ambitieus familiebedrijf met al meer dan 50 jaar oog voor de klant, kwaliteit en vakmanschap. “FoodeQ snapt onze business en spreekt onze taal. Hans Vermeeren, Jaco van der Jagt, Marinus de Bruijn, noem ze maar op, ze komen hier al jaren over de vloer. Ook de nieuwe mensen die ze door de tijd heen hebben aangenomen, hebben dezelfde drive en denken in oplossingen. Wij zijn een familiebedrijf en dat kun je eigenlijk ook van FoodeQ zeggen, dat het één grote familie is.”

www.pekakroef.com