Vrijwel iedereen heeft wel enkele producten van Intersnack in huis. Van pindakaas en verpakte (borrel)noten onder private labels tot en met de herkenbare eigen merken als POM-BÄR en Chio Heartbreakers. Vóór de productie worden de noten ‘geschoond’ op twee sorteerlijnen – geleverd door FoodeQ – waar alle onregelmatigheden gescheiden worden van de productflow.
De Intersnack Group heeft vestigingen in heel Europa, waarvan een aantal in Nederland. Op de productielocatie in Doetinchem worden vooral noten verwerkt. Vanuit de hele wereld komen die binnen via de Rotterdamse haven. Het gaat om tienduizenden pallets met big bags vol noten en die worden zoals gezegd eerst door Intersnack ‘geschoond’ voordat ze het verdere verwerkingsproces in gaan. “We produceren, verpakken en verkopen aan retailers én leveren halffabricaten aan de voedingsmiddelenindustrie,” vertelt senior project engineer Gerard Memelink. “Maar voordat we starten, moet alle verontreiniging eruit; vooral schilletjes, grond en steentjes, maar ook peuken, plastic, glas etc.”
Oud vertrouwd
Toen Gerard Memelink in januari 2023 startte bij Intersnack werd de schoningsslag nog gemaakt op een lijn in Doetinchem. “Maar die was aan vervanging toe, dus dat was een mooi project om mijn tanden in te zetten. Ik heb hiervoor 32 jaar gewerkt bij een grote aardappelverwerker en van daaruit kende ik Marinus de Bruijn en Jaco van der Jagt al. Dat geldt ook voor John Luxon met wie ik al zo’n 20 jaar kan lezen en schrijven. Die samenwerking was altijd naar volle tevredenheid. Ze leveren kwaliteit en kennen de voedingssector als geen ander, dus ik heb ze uitgenodigd ook hier mee te denken. Een groot deel van de oplossing bestaat immers uit triltechniek en daar heeft FoodeQ zijn sporen meer dan verdiend.”
Dit soort productstromen koekt snel aan, maar daar is iets unieks op bedacht
John Luxon: “Op basis van de geïnventariseerde eisen en wensen hebben we een ontwerp gemaakt en de detailtekeningen uitgewerkt. Dat hebben we gezamenlijk gereviewd en doorontwikkeld.” Gerard vult aan: “We wilden een stap maken waarmee we echt jarenlang vooruit kunnen. We verwerken vooral heel veel cashewnoten, amandelen, hazelnoten etc. Dat wordt allemaal op dezelfde lijnen gezuiverd, maar het zijn verschillende allergenen waarmee je te maken hebt. Dat betekent dus dat de lijn honderd procent schoon moet zijn voor er een ander product overheen kan lopen. Als je dan eerst uren moet poetsen, haal je nooit de volumes die je wil draaien. Noten zorgen normaal gesproken voor veel aanslag die makkelijk aankoekt. Dat moet met de hand gereinigd worden, want met een hogedrukspuit breng je water in het proces en dat wil je niet met dit soort producten. Daarom is ervoor gekozen het roestvaststaal dat contact heeft met het product met een revolutionair nieuwe behandelingstechniek te amorfiseren. Dat resulteert in een glad oppervlak dat vocht- en vuilafstotend is waardoor er hoegenaamd geen afzetting is en het reinigen kost dus ook minder tijd. De initiële aanschaf is weliswaar duurder, maar dat verdienen we dubbel en dwars terug omdat de omsteltijd hiermee aanzienlijk is verkort.”
Een project draai je samen
De verouderde schoonmaaklijn in Doetinchem is uitgefaseerd en de twee sorteerlijnen zijn begin 2025 door de engineers van FoodeQ in Zevenaar opgeleverd en getest. Sinds medio februari draaien de lijnen op vol volume. De producten worden in bulk op de lijn gestort en via zeven en triltransport wordt het grootste deel van de vervuiling eruit gehaald. De lichte materialen zoals blaadjes e.d. worden afgezogen en stroomafwaarts wordt er met X-ray als finale check optisch gesorteerd. “Het voorste stuk van de lijn is ontwikkeld en geleverd door FoodeQ, maar uiteindelijk hebben ze de complete lijn hier geplaatst dus ook die onderdelen die door ons bij andere specialistische partijen zijn aangeschaft. Dan merk je dat FoodeQ gewend is dit soort projecten turnkey op te pakken. Het is indrukwekkend om te zien, twee lijnen van 20 bij 8 meter en 12 meter hoog. Een project als dit lukt enkel als je optimaal samenwerkt en dat hebben ze bij FoodeQ goed begrepen.”