14 maart 2022 Dag van de Chips!

Chips, zoals zoveel andere culinaire zaken, zijn puur per toeval ontdekt en de oorzaak was een ontevreden klant in een restaurant. In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon’s Lake House Hotel in Saratoga Springs (in de staat New York). Een moeilijke klant bleef de gebakken aardappelen terug sturen naar de keuken omdat ze te dik waren. Ten lange laatste besloot Crum, die blijkbaar nogal opvliegend was, om de aardappelen zó dun te snijden dat je ze niet meer met een vork kon eten. Tot Crum’s verbazing was de klant super enthousiast over zijn gebakken aardappelschijfjes. Crum zette de ‘potato chips’ op het menu. Ze sloegen aan bij de vaste klanten en werden al snel ‘Saratoga Chips’ genoemd en werden heel populair. Van daar is het maar een kleine stap naar ze in zakjes verpakken, maar dat gebeurde niet voor het begin van de 20ste eeuw, want ze werden eerst in blikken verkocht.

Eén van de bekendste chipsproducenten was Herman Lay. Hij richtte in Nashville zijn eigen bedrijf op – Lay’s – en maakte chips bekend in de volledige Verenigde Staten. In Europa was het een zekere Frank Smith die daarvoor verantwoordelijk was. Hij emigreerde van uit de VS naar Engeland en startte zijn eigen chipsfabriek. Wij moeten echter wachten tot de jaren vijftig tot een Nederlandse aardappelkweker Gerrit Kistenmaker van Frank Smith leert hoe hij chips moet maken. Ze richten samen Smiths – elke zak een feestje – op. In 2001 verandert de naam in Lay’s.

Benieuwd wat FoodeQ voor jou kan betekenen? Bekijk ons aanbod machines of neem vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Nullam Microwaveum Food & Drinks

Volg ons op Linkedin