Logo
+31 (0) 167 44 05 00

AARDAPPELVERWERKER PEKA KROEF SCHAKELT AL SINDS 2009 MET FOODEQ

Het oer-Hollandse Peka Kroef is sinds de start in 1970 uitgegroeid tot een wereldspeler van formaat op het gebied van de productie en levering van koelverse aardappelproducten. Een belangrijk deel van de moderne machinelijnen is ontwikkeld door FoodeQ Engineering.

“We hebben een breed assortiment aardappelspecialiteiten voor de foodservice-, retail- en consumentenmarkt. Per land gelden vaak andere smaakvoorkeuren en dat vraagt dus om veel verschillende bewerkingen en een flexibele inzetbaarheid van onze productielijnen. Eigenlijk maken we hier alles, behalve friet en chips,” zegt Frans Habraken.

Een trouwe relatie van het eerste uur

Frans Habraken is Manager Technische Dienst en Projecten. Hij had zijn sporen al ruimschoots verdiend bij Friesland Campina toen hij in 2004 de overstap maakte naar Peka Kroef. “Ik kende Marinus de Bruin al voordat ik hier aan de slag ging en toen hij aangaf zijn eigen bedrijf te beginnen, ben ik direct met hem in gesprek gegaan. Ik weet het niet zeker, maar ik kan me zomaar voorstellen dat wij zijn oudste klant zijn.”

Aantal doseertrillers, een blancheerlijn en een koeltunnel

Schillen, snijden, wassen, voorkoken, koelen etc. De aardappeltjes ondergaan vele bewerkingen voordat ze verpakt worden en gereed zijn voor transport. De engineers van FoodeQ ontwikkelden door de jaren heen diverse trillers en specialistisch food processing equipment, exact conform de eisen en wensen van Peka Kroef. “Sinds 2007 sparren we tot grote tevredenheid met FoodeQ Engineering. We hebben hier altijd wel optimalisatieprojecten en regelmatig ook nieuwbouwprojecten lopen. We willen namelijk wel graag de grootste aardappelspecialist zijn, maar niet noodzakelijk de grootste werkgever. Als je de capaciteit dus verder wilt vergroten, dan moet je consequent steeds meer automatiseren en de processen stroomlijnen.”

Peka Kroef is FSCC 22000 gecertificeerd

Vanwege de strenge voedselveiligheidseisen moet alle apparatuur eenvoudig te reinigen zijn. “FoodeQ gebruikt enkel de meest hoogwaardige materialen en alles wordt ontwikkeld met oog voor maximale hygiëne. Marinus de Bruin en Jaco van der Jagt hebben een goed team om zich heen van engineers die ideeën snel kunnen omzetten naar werkende prototypes. Stuk voor stuk professionals met de juiste klantfocus.”

Waarom wel Pommes Parisiennes en geen patat?

“Friet doen we niet omdat we daar één van de velen zijn en slechts een marginale rol van betekenis zouden spelen, terwijl we in ons segment marktleider zijn. Wij willen uitblinken en topkwaliteit leveren, wat dat betreft passen Peka Kroef en FoodeQ goed bij elkaar. En zolang zij goed blijven presteren, is er geen enkele aanleiding om te switchen en zijn wij leverancierstrouw. Ik zie FoodeQ ook niet zozeer als leverancier, maar veel meer als een sparringpartner die samen met ons optrekt.”

Voor het complete productoverzicht, van aardappelschijfjes en -puree tot en met gegratineerde en pofaardappelen kijkt u op www.pekakroef.com.