Logo
+31 (0) 167 44 05 00

PURE PASSIE VOOR DE AARDAPPEL ÉN VOOR TECHNIEK

Het Belgische Mydibel is in 1988 opgericht door Roger Mylle. Tot dan toe beleverde de rasondernemer frietfabrieken, maar met Mydibel maakte hij zijn droom waar om zelf een afgewerkt aardappelproduct te vervaardigen. Hij begon klein met één simpele productielijn voor friet, maar sindsdien is het hard gegaan. Iets meer dan dertig jaar later staat er een concern met ruim 650 medewerkers dat de hele wereld belevert met hoogkwalitatieve aardappelproducten, zowel in droog-, vers- als diepvriesassortiment.

Het bedrijf in Moeskroen is gegroeid door van begin af aan kwaliteit te leveren én door constant te innoveren. “Het was indertijd best een gewaagde stap van mijn vader,” vertelt Managing Director Carlo Mylle. “Hij had zijn zaakjes goed voor elkaar als aardappelhandelaar, maar heeft alles verkocht en al zijn geld en energie in Mydibel gestoken om dit tot een succesverhaal te maken en daar bouwen wij vandaag de dag met trots op voort.” Naast Carlo zijn ook zijn oudere broer Bruno en nog enkele familieleden binnen het familiebedrijf actief. “Maar het gaat verder dan dat, we zijn één grote familie,” reageert Dany Bossuyt, Project Engineer Mechanical and Processing. “Ik werk hier sinds 1992 en ben dan weliswaar geen Mylle, maar het voelt als mijn bedrijf.”

Investeren in kwaliteit betaalt zich terug

Mydibel is een typisch voorbeeld van een op-en-top familiebedrijf waar niet direct gestuurd wordt op snel gewin, maar waar men durft te investeren in de lange termijn. “Dat is een gezonde basis voor een goede toekomst,” betoogt Carlo Mylle. “Wij investeren in onze mensen, in relaties én in nieuwe technieken om de concurrentie voor te blijven. De voedselveiligheidseisen zijn door de jaren heen aangescherpt en dat zal alleen nog maar toenemen. Wij zijn daarop voorbereid door te zorgen dat onze productielijnen state-of-the-art zijn. Onze productielijnen moeten optimaal draaien en daarom schakelen wij met FoodeQ.”

Het begon 10 jaar terug met een lengtesorteerder, maar inmiddels zijn er vele machines gevolgd

“De eerste machine die we bij FoodeQ kochten, in 2009, was een lengtesorteerder. Die machine loste onze verwachtingen in. Bijgevolg deden we voor een heel aantal machines – van olierecuperator tot en met spiraalvriezers en de innovatieve PackYard – een beroep op FoodeQ. In feite komt het erop neer dat als wij een idee hebben met betrekking tot een mogelijke verbetering, of een technisch probleem, dat we dan eerst met FoodeQ bellen.” Dany Bossuyt valt Carlo bij: “Als techneuten praten we nou eenmaal graag met techneuten. Bij FoodeQ weten ze heel goed te luisteren en daarna vertalen ze onze wensen naar voor ons passende oplossingen.”

Fier, en passie én durf om iets te bouwen

Enkele jaren terug had Mydibel interesse in een multihead doseertriller. Door aan tafel samen te sparren, kwam men uit bij de ingenieuze PackYard. “FoodeQ verstaat de kunst om out-of-the-box te denken en samen met ons als klant iets te creëren. Ze zijn altijd goed voorbereid en wat ze leveren past als een puzzelstuk zodat je nooit voor grote verrassingen komt te staan bij installatie,” zegt Dany lovend.
Jaco van der Jagt: “Mydibel durft nieuwe dingen als eerste te proberen. Ze zijn trendsettend, zoals indertijd met de keuze voor de PackYard en dat lukt alleen maar als je wederzijds vertrouwen hebt in elkaars kunnen.”

De PackYard, vijf grote volautomatische vaatwassers in één roestvrijstalen compartiment

Voordat de unieke PackYard het levenslicht zag, liepen de verschillende productstromen van Mydibel naar één en dezelfde verpakkingslijn. Die moest omwille van de hygiëne grondig gereinigd worden voordat een ander product over de lijn kon lopen. “Dat werkte vertragend, want bij elke reinigingsactie lag de verpakkingslijn stil en dus moesten we soms ook de productie stilleggen.” De PackYard heeft vijf afzonderlijke weegkamers die los van elkaar bevoorraad en op hoge temperatuur gereinigd (gepasteuriseerd) kunnen worden, terwijl het verpakkingsproces gewoon doorloopt in de andere kamers.

IN 2018 VERWERKTE MYDIBEL MEER DAN 600.000 TON AARDAPPELEN TOT AFGEWERKTE PRODUCTEN

Carlo Mylle: “We hebben het weleens over vijf vaatwassers in een grote hygiënische RVS omkasting, maar het is heel veel meer dan dat. Het heeft kistkantel- en weegsystemen etc. Alles in één. Deze oplossing maakt dat we heel flexibel en in lijn met de vraag vanuit de markt kunnen verpakken. Bovendien is het systeem door het ontwerp hygiënischer, ook omdat het door FoodeQ tot in de kleinste details is doorontwikkeld. Zo heeft het bijvoorbeeld afgeronde hoeken, zodat er geen vuil kan achterblijven. FoodeQ is een sparringpartner als het gaat om het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën, maar ook wanneer het aankomt op service. Ze staan altijd voor ons klaar. Ze beschikken over goede techneuten en qua projectmanagement hebben ze het goed voor elkaar. Twee jaar terug hadden we hier maar liefst zeven projecten tegelijkertijd lopen en ook dat weet FoodeQ in goede banen te leiden.”

Groen denken en doen, een circulaire economie is de toekomst

“Wij verwerken natuurproducten, dus de natuur gaat ons zeer aan het hart. Zero waste is ons streven. We gebruiken echt alles van de aardappel. Jarenlang gingen de schillen naar boerderijen als veevoer, tegenwoordig wordt het door ons vergist en het biogas wordt omgezet in elektriciteit waardoor we inmiddels bijna volledig in onze eigen energiebehoefte voorzien. Het residu van het vergistingsproces gaat terug naar de boeren die het gebruiken als biologische meststof voor het land en zo voedt het de nieuwe aardappeloogst.”

We zijn trouw aan onze idealen en duurzaamheid is er één van

“We zijn trouw aan idealen en trouw aan leveranciers. Als je zoals FoodeQ goed presteert, dan zullen wij niet zomaar ineens voor een ander kiezen. Je moet niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dan toch verwachten dat je het beste van het beste krijgt. FoodeQ levert de topkwaliteit die wij wensen tegen een eerlijke prijs. Ik heb respect voor alles wat ze hier hebben geleverd en bovendien hebben ze techneuten waarmee wij graag samenwerken. FoodeQ groeit, maar de mensen die erbij komen zijn ook stuk voor stuk kanjers en dat is een groot compliment. Chapeau!”

www.mydibel.be