Logo
+31 (0) 167 44 05 00

Nieuwsbericht

INVESTEREN IN SPARE PARTS LOONT

Voor onderhoud en reparatiewerk zijn spare parts nodig en om te zorgen dat machines snel weer vlekkeloos door kunnen draaien is het belangrijk dat die parts snel voorhanden zijn. De meest voorkomende universele onderdelen hadden we altijd al op de plank liggen. Als we een keer misgrepen dan werden alle zeilen bijgezet om het alsnog te regelen, maar machines worden steeds complexer en bedrijfskritischer. Daarom hebben we onze spare part afdeling nieuw opgetuigd.

Maurice Bogers kwam in januari 2020 over van Tummers waar hij bijna 20 jaar werkte. “Ik was toe aan iets nieuws en Marinus en Jaco kende ik – want ooit waren we collega’s en we maakten ook heel wat plaatwerk voor FoodeQ – en hier lag een leuke uitdaging. Jarenlang was ik key-user voor Ridder. Die software gebruiken ze bij FoodeQ ook, maar door dat te koppelen met het PDM-systeem kun je waardevolle informatie delen en verbanden ontdekken en daar is dus winst te behalen.” Maurice is nu key-user bij FoodeQ voor Ridder én hij heeft de spare part afdeling geprofessionaliseerd en dat is een ongoing process.

“Toen ik kwam, stonden er zo’n 400 spare parts geregistreerd in Ridder. Nu zijn dat er ruim 3.400 en dat aantal groeit nog altijd. Ik ben simpelweg begonnen met het openmaken van dozen om te zien wat er allemaal lag; inventariseren, categoriseren en de behoefte in kaart brengen. Het spare part magazijn is nu verdubbeld en elk item is direct traceerbaar. Het systeem laat zien wat de doorlooptijd is en op basis daarvan kun je de verwachte vraag inschatten en de voorraad op peil houden en een snelle response garanderen.”

Niet alles ligt er standaard op voorraad. “Als je elk motortype ook achter de hand wilt houden dan wordt het een heel kostbare zaak. Wel adviseren we onze klanten om in bepaalde situaties dat soort voorzieningen te treffen om zo machinestilstand tot een minimum te beperken.” Tegenwoordig maakt een spare part offerte vaak standaard onderdeel uit van een offerte voor een nieuwe machine om zo de OEE te verhogen. “Ook voor bestaande lijnen adviseren we dat. Op basis van de ons bekende gegevens en serienummers kunnen we dit soort aanbiedingen maken. We kunnen desgewenst ook ter plekke een inspectie plannen teneinde een spare part offerte te maken. Naarmate de complexiteit van machines toeneemt en complete productielijnen stilvallen als één onderdeel uitvalt, wordt de beschikbaarheid van spare parts steeds belangrijker!”

Interesse in een inspectieafspraak? Mail naar spareparts@foodeq.nl.

Volg ons op LinkedIn